В 2023-му рішенням правління АТ «Укрзалізниця» збільшено суму фінансування порівняно з попереднім роками на забезпечення залізничників літнім і зимовим спецодягом та спецвзуттям. Це, насамперед, пов’язано із закупівлею високоякісної продукції (за властивостями тканин, стандартами якості, гарантійними термінами тощо). Загальна сума виділених коштів становить 446 млн грн, з яких 295 млн грн виділено на забезпечення літнім спецодягом та спецвзуттям, а 151 млн грн – зимовим.

Як зазначили в департаменті безпеки руху, охорони праці та екологічної безпеки АТ «Укрзалізниця», після проведеної спільної наради з виробниками-постачальниками та запровадженої на етапі постачання готової продукції на склад філії «Центр забезпечення виробництва» незалежної експертизи якості товару якісні показники спецодягу та спецвзуття (літнього та зимового) значного зросли. Станом на кінець грудня 2023-го на матеріально-технічний склад філії ЦЗВ з комісійним відбором зразків для проведення незалежних експертиз прийнято: майже 38 тис. пар зимового спецвзуття, близько 43 тис. пар літнього спецвзуття, майже 33 тис. комплектів костюмів літнього спецодягу та понад 25 тис. комплектів костюмів зимового.

Зауважено, що посилено контроль якості отриманого спецодягу, спецвзуття з вилученням зразків для проведення незалежної експертизи акредитованим державним підприємством стандартметрології.

Про це в матеріалі раніше

Нагадаємо, що працівники АТ «Укрзалізниця» забезпечуються засобами індивідуального захисту згідно з НПАОП 60.1-3.31-17 «Норми безоплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам залізничного транспорту».

Тож, за даними департаменту, за 2023 рік маємо такі показники забезпечення працівників виробничих (структурних) підрозділів регіональних філій та філій АТ «Укрзалізниця» (з урахуванням залишків на складах та поставленої продукції відповідно до проведених тендерів):

– зимовим спецодягом – 100%;

– зимовим спецвзуттям – 100%;

– літнім спецодягом – 77%;

– літнім спецвзуттям – 100%.

Тобто, у період з 1 жовтня 2023 р. по 31 березня 2024 р. усі працівники АТ «Укрзалізниця» за заявленою потребою будуть забезпечені зимовим спецодягом і спецвзуттям вчасно і в повному обсязі.