Розміри матеріальної допомоги на медичне обслуговування непрацюючим пенсіонерам-залізничникам за рішенням президії Ради профспілки від 8 жовтня п. р. збільшено з урахуванням реальної середньої ринкової вартості медичних послуг завдяки виконанню адміністрацією АТ «Укрзалізниця» відповідних положень Галузевої угоди.

Розширено основні напрями та профілі медичної допомоги, за якими компенсуються витрати.

Також відтепер в окремих важких випадках за фінансової можливості профорганізації можуть надавати цю матеріальну допомогу у разі повторного звернення пенсіонерів протягом року.

Нагадуємо, що непрацюючі пенсіонери-залізничники, які вийшли на пенсію з підрозділів АТ «Укрзалізниця» (або підприємств, правонаступником яких є товариство), пропрацювавши перед тим не менше трьох років, можуть отримати матеріальну допомогу на медичне обслуговування. Для цього треба звернутися до голови первинної профорганізації підрозділу, з якого залізничник вийшов на пенсію. Якщо підрозділ реорганізовано або зв’язку з головою первинки немає, можна скористатися сервісом сайту профспілки https://zalp.org.ua/materialna-dopomoga/.

Переважно ця допомога надається один раз на рік.

Для отримання допомоги треба подати заяву, шаблон якої розміщено на сайті, і надати такі документи:

  • довідка від голови первинної профорганізації (додає голова первинки після отримання решти документів);
  • копія першої сторінки паспорту (ID-картки);
  • документи, що підтверджують стаж роботи на залізниці не менше трьох років до виходу на пенсію (довідка з місця роботи або завірені копії відповідних сторінок трудової книжки);
  • копія ідентифікаційного коду;
  • банківські реквізити у форматі IBAN;
  • медичні документи (виписки, консультативні висновки, висновки медичного закладу);
  • документи, що підтверджують витрати на лікування (рахунки на оплату, квитанції, касові чеки тощо);

– інші документи, що підтверджують лікування, обстеження тощо.

Звертаємо увагу, що в разі звернення через електронний сервіс, подати треба лише заяву. У відповідь буде повідомлено адресу, за якою необхідно буде подати решту документів.

Ця матеріальна допомога спрямована на компенсацію понесених пенсіонерами-залізничниками витрат і може надаватися виключно за випадками, які трапилися з 14 грудня 2023 р., та за умови наявності повного комплекту підтверджуючих витрати документів.

Розгорнуту інформацію про цей вид допомоги і докладну покрокову інструкцію розміщено на сайті профспілки https://zalp.org.ua/materialna-dopomoga/. Також радимо ознайомитись з інструкцією та відповідями на поширені запитання: