У травні 2024 р. спільними постановами регіональних філій та дорожніх профорганізацій «Львівської залізниці» та «Одеської залізниці» ухвалено рішення про внесення змін до колективних договорів, якими передбачено виплату одноразової матеріальної допомоги при народженні дитини. Зауважимо, що право на виплату такої допомоги виникає у разі народження дитини після 01.01.2024 р.

Нагадуємо, що листом АТ «Укрзалізниця» від 23.11.2023 р. № ЦЦУП-14/1644 відновлено виплати матеріальної допомоги, згідно з колективним договором (код видів оплат 643). Цьому рішенню правління АТ «Укрзалізниця» сприяло звернення нашої Молодіжної ради щодо необхідності підтримки молодих залізничників.

Голова Молодіжної ради профспілки Катерина Ізмайлова з цього приводу зазначила, що ще з початку повномасштабної війни молодіжними радами різних рівнів направлялися відповідні звернення.

– Взагалі будь-які питання, які стосуються дітей, ми вважаємо, це питання, пов’язані з демографічною ситуацією в країні та майбутнім в цілому, а отже вони є пріоритетними для нас, – наголосила молодіжний лідер. – Наразі разом з керівництвом профспілки ми ведемо переговори з адміністрацією Укрзалізниці, щоб було розроблено єдину справедливу концепцію цих виплат для усіх працівників. Звичайно, важливо відновити усі передбачені Галузевою угодою і колективними договорами виплати, але той результат, якого досягли для молодих сімей цих регіонів, теж вагомо.

В перспективі, зазначила Катерина Ізмайлова, будемо звертатися про необхідність напрацювання Молодіжної політики Укрзалізниці, де чітко мають бути визначені і прописані розділи, повʼязані з дітьми залізничників. Ні для кого не секрет, що залізниця тримається на династіях, які і формують з нас велику залізничну сімʼю.