Щомісяця профспілка надає інформацію про рівень середньої заробітної плати працівників залізниць України, спираючись на дані управління статистики Укрзалізниці. Що це за показник і чому відрізняється від того, що бачать залізничники у розрахункових листках?

Що таке середньомісячна зарплата?

Середньомісячна заробітна плата – це макроекономічний показник, який дуже спрощено розраховується так: додають усі зарплати й ділять на кількість працівників, яким їх нараховано.

Середню зарплату за місяць визначають для країни в цілому, а також за регіонами, сферами економічної діяльності, галузями, підприємствами тощо.

Базуються розрахунки на фонді оплати праці до сплати податків, включаючи оплату праці керівників, сумісників, премії, надбавки, компенсаційні виплати і одноразові заохочення. Тому ця методика дуже приблизно відображає реальну картину.

Розберемо на прикладах

Наведемо два дуже спрощених приклади.

Приклад 1. Середньомісячна зарплата по підрозділу

У підрозділі працюють начальник, два інженери І категорії і чотири прибиральниці (7 працівників).

Начальнику нараховано оклад 29510 грн + 20% надбавка за вислугу років + 15% премія = 39 839 грн.

Інженеру І категорії нараховано оклад 11 375 грн + 15% надбавка за вислугу років + 15% премія + 10 % інші нарахування = 15 925 грн.

Прибиральниці нараховано оклад 5315 грн + 25% надбавка за вислугу років + 15% премія = 7441 грн.

Додаємо всі зарплати і ділимо на кількість працівників. Отримуємо середньомісячна зарплата по підрозділу 14 493,29 грн (39 839 грн +15 925 грн *2+7441 грн*4 = 101 453 грн : 7 працівників ).

При цьому на руки прибиральниця отримає 5990 грн (7441 грн – 1,5% військовий збір – 18% податок), інженер І категорії – 12 819,62 грн, а начальник підрозділу – 32 070,39 грн.

Приклад № 2. Середньомісячна зарплата за професією

У підрозділі працюють два електромеханіки. Один – на дільниці І групи і за схемою посадових окладів («вилкою») має максимальний оклад 11 190 грн + 15% надбавки за вислугу років + 15% премії + 10% інших нарахувань =  15 666 грн. Також у свій вільний час він працює за внутрішнім сумісництвом і отримає за цю роботу 5595 грн. Загалом йому нараховано 21 261 грн. На руки після сплати податків він отримає 17 115,10 грн.

Другий працює на дільниці ІІІ групи, за «вилкою» має мінімальний оклад 7840 грн + 10% надбавки за вислугу років + 15% премії = 9800 грн. На руки отримає 7889 грн.

А середньомісячна зарплата за професією «Електромеханік» у підрозділі буде 15 530,5 грн.

Бачимо, що навіть у представників однієї професії, які працюють в одному підрозділі, заробітна плата може дуже відрізнятися залежно від розміру окладу (тарифної ставки), нарахованих доплат і надбавок, премії тощо. А середньомісячна зарплата не враховує цієї різниці, зате включає податки – кошти, які працівники на руки не отримують.

То, якщо ці цифри настільки усереднені, чому ми використовуємо цей показник? Бо збирання цих даних саме за такою методологією вимагає держава.

Де використовується показник «середньомісячна заробітна плата»?

Відповідно до ст. 27 Закону України «Про оплату праці» держава забезпечує щоквартальну підготовку і публікацію статистичних даних про середню заробітну плату і середню тривалість робочого часу по галузях, групах професій і посад.

Тому усі підприємства, установи й організації, незалежно від форми власності, щомісяця і щоквартально через спеціальні форми звітності, такі як форма №1-ПВ «Звіт з праці», подають до Державної служби статистики дані щодо офіційно нарахованої та виплаченої зарплати. На цих звітах і ґрунтуються державні статистичні дані.

Вони використовуються для нарахування пенсій, формування державного бюджету, планування видатків на оплату праці в державному секторі, фонду оплати праці і фінансових планів підприємств і організацій, аналізу та регулювання економічної ситуації і стану ринку праці, прогнозування основних макропоказників економічного розвитку тощо.

Кожен відокремлений підрозділ АТ «Укрзалізниця» подає звіти до Держкомстату. Управління статистики Укрзалізниці також опрацьовує ці дані, зокрема за філіями і регіональними філіями. Саме ці цифри, сформовані на затвердженій державою методиці, і публікує профспілка.

Відповідальність за надання недостовірних даних

Подання недостовірних даних про заробітну плату або спотворення статистичних показників буде мати серйозні наслідки. Підприємства та посадові особи, які надають неправдиві дані, будуть притягнуті до відповідальності відповідно до закону.