Про її можливі напрями, а також про шляхи розвитку, співпрацю із громадськими організаціями та інші нагальні питання йшлося на засіданні профсекції медичних працівників Ради профспілки 29 вересня п. р.

Не обійшлося і без обговорення суто профспілкових проблем, адже усі члени профсекції є головами профорганізацій, і їх безпосередньо стосується інформація щодо роботи профорганів, яку надав перший заступник Голови профспілки М.Сінчак.

Цікавим для медиків був і досвід їхніх донецьких колег з реалізації проекту „Лідерство профспілок у профілактиці ВІЛ/СНІДу та туберкульозу у виробничому середовищі в Донецькій області”.

До речі, того ж дня члени профсекції і самі взяли участь у ще одному соціальному проекті профспілки – акції „Здорове серце”, яку було проведено разом із Всеукраїнським лікарським товариством на залізничних вокзалах країни. Досвід був немарним:  кілька годин потому, вже на засіданні профсекції, вони рекомендували Раді профспілки укласти Меморандум про співпрацю із Всеукраїнським лікарським товариством. Йшлося також про підтримку спілчанами ініціативи Ради профспілки щодо запровадження на залізницях лікарняних кас.

Власне, засідання профсекції було доволі бурхливим, адже обговорювалися непрості проблеми. Звісно, усіх цікавить, яким чином буде відбуватися реорганізація галузевої медицини. Про її можливі шляхи розповів заступник начальника Головного управління медичних закладів Укрзалізниці В.Зелений. Він відповів і на безліч запитань, які виникли у членів профсекції. Багато з них стосувалися умов праці медичних працівників галузі, їх соціально-економічної захищеності.

Приміром, одне з важливих питань, яке хвилює медиків – проходження лікарями та середніми медичними працівниками передатестаційних курсів. Якщо працівникам державних та комунальних медичних закладів відповідні путівки надаються безкоштовно, то галузеві медики мають платити за них чималі кошти. Тому члени профсекції попросили Главк звернутися до Міністерства охорони здоров’я щодо  видачі таких путівок безкоштовно.

Медики запропонували керівництву Головного управління Укрзалізниці запрошувати голову профсекції Ради профспілки для участі в нарадах Главку, до складу атестаційних комісій дорожнього рівня ввести представників дорпрофсожів, а також утворити експертну комісію з представників медичних служб залізниць та членів професійної секції Ради профспілки з вирішення питань соціального захисту медичних працівників при реструктуризації галузевої медицини.

Олена РОМАНОВА, провідний фахівець відділу інформації Ради профспілки