Працівники регіональної філії «Одеська залізниця» АТ «Укрзалізниця» наполягають на збільшенні заробітної плати та продовженні її індексації. Про це наголошено в листі, повторно направленому директору регіональної філії «Одеська залізниця» Сергію Нікуліну.

Директору регіональної філії  

«Одеська залізниця»

акціонерного товариства

«Українська залізниця»

Сергію НІКУЛІНУ

№ ДПРОФ-02/35 від 07.04.2023

         Листом №ДПРОФ-02/20 від 02.03.2023 року Одеська дорожна організація профспілки залізничників і транспортних будівельників України звернулась до Вас з приводу неправомірного зупинення на 2023 рік індексації заробітної плати працівникам залізниці, що суперечить нормам Галузевої угоди та колективних договорів.

         До 07 квітня 2023 року відповідь нам не надана, індексація не сплачується.

         Зниження доходів залізничників в умовах постійного збільшення цін на продукти, ліки та товари першої необхідності викликає обґрунтоване незадоволення працівників – залізничників, що призводить до соціальної напруги, масових звільнень, і, як наслідок, до недостатнього забезпечення кадрами виробничої діяльності. Так, середня заробітна плата по регіональній філії за січень 2022 року складала 17002 грн., а за лютий 2023 року – 11987 грн. В умовах, коли  в Україні наявна масова потреба в робочих місцях, через низьку заробітну плату в регіональній філії не заповнені сотні вакансій.

         Просимо терміново прийняти рішення про виплату індексації до заробітної плати працівників та надати відповідь відповідно зі ст.45 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» в тижневий термін.

         Нагадуємо, що норма щодо випадку, коли в період дії Галузевої угоди будуть прийняті державні норми з рівнем гарантій нижче, ніж передбачено Угодою, то в тому разі діють норми Галузевої угоди, передбачені п.1.7. Обов’язок проводити індексацію передбачений п.3.2.5. Угоди. Аналогічні норми містяться в колективних договорах філії «Одеська залізниця» та її підрозділів.

         Таким чином, положення Закону України про непроведення індексації доходів населення в 2023 році не розповсюджуються на працівників АТ «Укрзалізниця».

         Працівники регіональної філії «Одеська залізниця» АТ «Укрзалізниця» наполягають на збільшенні заробітної плати та продовженні її індексації, тому Дорпрофсож вимагає забезпечення гарантій прав працівників, виконання обов’язків адміністрації за діючими колективними договорами та буде застосовувати усі передбачені законодавством заходи для їх виконання з боку роботодавця.

Голова Дорпрофсожу                                                          Ігор СОЛОВЙОВ